автор: д.е.н., проф. Скрипчук П.М.

Історія сорту волоського горіха «Сойка» веде своє походження з 2015 року коли професор НУВГП Скрипчук П.М. розповів для Михайла Пакуша (ФГ «Біо-Тріо», с. Нова Митниця) про горіховий бізнес. Відтоді вже маємо зареєстрований в Мінагрополітиці у 2018 році власний сорт та патент (Скрипчук П.М., Пакуш М.Є. Патент на сорт рослин №190729 Назва сорту «Сойка» Ботанічний токсон «Горіх грецький») на вирощування такого горіха. Багато справ  за цей час зроблено і всі вони тривалі й дорого вартісні: пошук кращих форм (наразі вже відібрано більше 70 екземплярів та постійно продовжується і зараз), вивчення біологічних особливостей кращих горіхових дерев, реклама, побудова лабораторії для різних видів щеплення, теплиці для дорощування саджанців та ще безліч недоспаних ночей й більше 6 років на становлення такого бізнесу. На півночі й заході України сорт «Сойка» є єдиним визнаним на Всеукраїнському конкурсі у 2020 р на «Кращий горіх України» та отримав призове місце в Українській горіховій асоціації.

Наш горіх випробовується у Республіці Білорусь (м. Ліда, м. Пінськ та в агромістечку – Самохваловичі де знаходиться дослідна станція Академії аграрних наук Білорусі). Населення всіх північних областей та центру України вже має посаджені екземпляри волоського горіха сорту «Сойка» та (або) сорто-форм «Берестечко», «Митниця», «Радивилівська бомба», «Коледж», «Скрипчук», «Рівненський гроновидний» та ін.

А що ж до гектарів?

Наразі ми посадили в Рівненській області більше 20 га із низькорослих, швидко плідних, латеральних волоських горіхів, які дають плоди поступово з 2-го року (фото). Нами першими для півночі і заходу України реалізуються інноваційне рішення у горіхівництві –  щеплений сорт «Сойка» на низькорослій підщепі. Такі випробовування пройшли успішну перевірку у 2020 році. Наша інноваційна пропозиція не має аналогів в Україні, тобто покупець гарантовано отримає бажаний горіх за розміром, товщиною скорлупи, часом дозрівання, смаком, складом білку, жиру й вітамінів та ще низкою забаганок на своє замовлення!

Просто підсумовувати та описувати наші значні досягнення у горіхівництві та не просто це все давалось й працювати зараз!

Адже становлення успішного бізнесу відбулось власними силами й продовжує вкрай потребувати підтримки у новоствореній громаді. Багато порогів оббито в Рідківській селищній раді та все марно. Наразі бізнес потребує масштабування та розширення маточного саду, закупівлі техніки, закладки нових видів сорто-форм волоського горіха та фундука на випробовування. Адже світова істина «хто зупинився у бізнесі – той програв». Тому принагідно висловлюємо подяки голові Спілки фермерів та приватних землевласників Рівненської області та Рівненській ОДА (відділ АПК, Надія Переходько), які розуміють значення такого єдиного для півночі україни центру досліджень й селекції горіхоплідних культур. Також активно працюємо з Юрієм Рейнський – селекціонер, вчений, фанат фундука. Посадили пекани та висаджуємо районований мигдаль за співпраці з клубом «Черешня» (м. Хмельницький), співпрацюємо з селекціонерами Радивилова – Володимир Баточенко та м. Броди паном Матлай. Отже когорта горіх оводів зростає не за роками, а за днями!

Навчаємось постійно!

Та й це ще не все! ФГ «Біо-Тріо» пройшло навчання органічному горіхівництву у межах виконання міжнародного гранту в НУВГП (автор Скрипчук П.М.) – «Формування підприємницького середовища для виробництва органічних ягід в трансграничних районах України і Білорусії». Донор: Європейський Союз (Німецьке товариство з міжнародного співробітництва,  Програма територіального співробітництва Східного партнерства Білорусь-Україна). Реєстрація гранту у ЄС. № 83265657 від 29.1 1.2017. Державна реєстрація в Мінекономіки від 06.03.2018.

Ми не зупинимся, адже інноваційні у рішеннях ОТГ вже стукають у наші двері.

На замовлення ОТГ та журналу «Горішник» розробили бізнес-плани для різних варіантів горіхових садів: волоський горіх (традиційна підщепа), волоський горіх на швидко плідній підщепі, волоський горіх й фундук та ще 10 – ки варіантів.

Що ж наводимо приклади бізнес-планів та їх актуальності для ОТГ.

Україна має унікальний природно-ресурсний потенціал, який використовує неощадливо і неефективно та вимагає його охорони в умовах зміни клімату, посилення антропогенного впливу й ринку земель сільськогосподарського призначення. Сьогодні постає питання «економічної» ваги: формування оптимальних під умови ОТГ сільськогосподарського природокористування, зокрема землекористування й території як ресурсу. Така проблема вирішується через соціо-еколого-економічне обґрунтування інноваційних проектів, наприклад, в органічному землекористуванні й налагодженні відповідної переробки сировини. У сфері агропромислового комплексу інноваціями в наш час є наукове обґрунтування збалансованого використання земельних ресурсів, врахування зміни кліматичних та природних факторів в агропромисловому розвитку економіки регіону та, зокрема, особливостей географічного розташування ареалів вирощування садів із районованих волоського горіха та фундука (або інших нішевих й високорентабельних культур).

Актуальність проекту горіхового саду. Україна – одна з найбільш аграрних країн, де розорано і зайнято антропогенними сільськогосподарськими ландшафтами понад 70% її території. Екстенсивний розвиток сільського господарства призвів до збільшення техногенного навантаження на земельні ресурси та, як результат, до зменшення їх продуктивності й деградації. Обґрунтування вирощування горіхових садів враховує географічні, природно-кліматичні фактори, як високо рентабельної культури та стабілізуючого фактору у довкіллі. Поряд з цим горіхові сади забезпечують раціональне природокористування та передбачають наукові конструктивно-географічні дослідження форм волоського горіха й фундука в умовах Рівненської області «Горіхи Полісся – Polissya’s nuts».

Для економічно обґрунтованого розвитку промислового горіхівництва необхідно враховувати пом’якшення клімату та значну конкуренцію в АПК щодо традиційних сільськогосподарських культур. Функціонування горіхової галузі потребує використання родючих ґрунтів за достатньої кількості опадів, збільшення кількості саджанців для північної частини України куди й належить географічно зона Полісся України.

Світові тенденції. У світі площі насаджень під горіхоплідними культурами впродовж 2006–2010 рр. становили 43,2–47,3 млн га. Волоські горіхи вирощують в Китаї – 1,1 млн т, США – 0,5, Ірані – 0,3, Туреччині – 0,2 та Україні – 0,1 млн т (85%). Зауважимо, що лише з виробництва волоських горіхів Україна входить у п’ятірку світових лідерів.  Майже всі насадження грецьких горіхів зосереджуються в господарствах населення – 79,1– 112,5 тис. т. Основний масив садів закладено в приватних підприємствах – 70%, фермерських господарствах – 10% та господарських товариствах – 20%.

За результатами 2019 року Україна експортувала лущених і нелущених волоських горіхів на суму 138 млн дол. Що стосується кількісних обсягів експорту окремих продуктів за 2019 рік, відзначимо волоські горіхи без шкаралупи (40797 т), волоські горіхи у шкаралупі (27269 т). У порівнянні з 2018 роком найбільш відчутно зріс експорт волоських горіхів у шкаралупі (+ 178 %), лущених волоських горіхів (+ 31 %).

Отже, в Україні існують різні ареали розповсюдження культури волоського горіха, зокрема у Рівному вперше для всіх північних областей зареєстровано сорт волоського горіха «Сойка» (автори Скрипчук П.М. та Пакуш М.Є.). Для практичного ведення і розвитку горіхової галузі ними розроблені всі необхідні технологічні процеси горіхового бізнесу. Також в Рівненській області напрацьовані районовані й системні (протягом 18 років) технології промислового вирощування садів фундука. Рівненський консультаційно-освітній центр органічного виробництва Національного університету водного господарства та природокористування також пропонує розробки щодо ущільнюючих  культур для саду: фундука,  кизилу, жимолості, полуниці, обліпихи тощо.  

Важливим для громад є вірна організація територіально успішних й вірно започаткованих бізнесів, в тому числі, наприклад, організація вирощування горіхових культур. Вірний вибір та науково-практичне обґрунтування бізнесу зекономить на всіх етапах до 35% витрат, а часто є й ключовим інструментом запобігання банкрутства. Наприклад, врахування розміщення саду, схеми посадки, придатність земель, постійні витрати на забезпечення проектної врожайності, полив, запилення дерев, якість і кількість врожаю тощо.

Поштовхом до розвитку в Україні промислового виробництва горіхів є затвердження державних цільових програм садівництва, створення інтенсивних садів, органічного виробництва, посадка захисних насаджень, вирощування промислового значення деревини волоського горіха. Оскільки у світі ареал культури звужений, а попит на плоди великий, це стимулює розвиток вітчизняного експорту. Важливо для громад враховувати, що дрібнотоварність виробництва, низький рівень ресурсного забезпечення, обмежене поле застосування сучасних технологій зумовлюють стихійний характер пропозиції (середньорічна варіація 40%), ускладнюють формування великих партій високоякісної продукції, що перешкоджає ефективності проектів, здешевлює вітчизняну продукцію і зумовлює сировинний характер її закупівлі. Тенденція до зниження цін на волоський горіх зібраний як дикорос і надалі  буде продовжуватись. Глобалізація вже «підвела» до посадки великомасштабних садів волоського горіха від 70 до 1000 га переважно у центрі та на півдні України. Сорти у таких садах переважно молдавської та американської селекції.

Метою проекту є розробка проекту вирощування волоського горіха та Перевагами проекту зокрема є:  імплементація вимог європейських директив щодо бізнесу, екологізації економіки, соціальної відповідальності прийнятих рішень, виконання вимог систем управління НАССР (ІСО 22000), ДСТУ ІСО 14000, кодексу Аліментаріус тощо. Таке виробництво забезпечує експорт сільськогосподарської продукції та надходження коштів до коммунального підприємства ОТГ або сімейного фермерського господарства.

Основними задачами проекту є: моделі організації горіхового кластеру органічного виробництва в умовах децентралізації через створення комунального підприємства  з вирощування та переробки горіхів в ОТГ а за іншим (альтернативним) варіантом створення кооперативу на землях пайових власників); створення першої черги органічного горіхового саду волоського горіха на базі сімейних фермерських господарств; створення (заключення угоди) з приватним розсадником (консультантом) про ведення горіхового бізнесу; сприяння внутрішньому споживанню органічної продукції; ефективне використання органічних технологій у землекористуванні та відповідному бізнесі. Пропонуються культури: волоський горіх до 15 сорто-форм, фундук до 18 сорто-форм.

Проєкт побудований на системних рішеннях та передбачає:

  1. Бізнес-план за комплексною програмою замкнутого циклу горіхового бізнесу. Посадка саду першої черги площею 10 га у сімейному фермерському господарстві, бізнес-план додається нижче.
  2. Необхідне приміщення для сушки, зберігання, переробки горіха. Закупівля обладнання для переробки волоського горіха (лущення, калібровка, передпродажна підготовка).
  3. Розробка ноу-хау з переробки горіхів: цукерки, крафтові продукти, харчові добавки, вітамінна продукція тощо (окрема розробка).
  4. Проектування виробничих приміщень, розробка технологій переробки сировини на унікальну продукцію, заключення контрактів, виготовлення тари: для виготовлення власної (брендової, крафтової) продукції. Врахування вимог ЄС шодо географічного маркування продукції та вимог гармонізованих в Україні стандартів ДСТУ ІСО 14 000 й комплексу  інших специфічних стандартів у горіхівництві.
  5. Проектування, закупівля обладнання, започаткування бізнесу із виготовлення олії з волоського горіха (а також й інших олійних культур: тмин, гарбуз, льон, конопля тощо) та використання скорлупи волоського горіха.
  6. Проектування багато стадійної переробки (харчова й хімічна промисловість та фармація).
  7. Потенційні клієнти: торгові мережі, проектування власного фірмового магазину, харчування школярів громади, кондитерська промисловість, парфумерія, лакофарбове виробництво тощо).
  8. Проект має багаторічну прибутковість (швидко плідний волоський горіх до 50 – 55 років, а традиційний районований до 70 років) із мінімізацією витрат у часі після 4- 7 річного періоду. Основні витрати у перші 1- 2 роки.
  9. Розширені можливості використання вірно зібраного та просушеного горіха у часі. Традиційно підсушений горіх можливо використовувати до 1 року а у спеціальних умовах до 2 років.
  10. За даними експортних організацій щорічно брак продукції в Європі біля 100 000 тонн.
  11. Смакові якості українського горіха відповідають світовим стандартам.
  12. Купівля обладнання та будівництво цеху з переробки горіха – 130 000 євро.

 

Проект 1. Перша черга. Сад сімейного фермерського господарства із вирощування волоського горіха.

  1. Оптова ціна ядра волоського горіха становить 4,8-8,2 євро / кг.
  2. Витрати на облаштування 1 га саду волоського горіха за умови посадки районованого щепленого волоського горіха сорту «Сойка» на низькорослій районованій підщепі.

Перший рік:

  1. Схема посадки 10 х 6 м. На 1 га 160 саджанців.
  2. Виготовлення проекту саду – 30 500 грн. (на 10 га, тому оптимально зразу робити проект мінімально на 20 – 30 га (вартість проекту 36 000 грн) для економії коштів на проект).
  3. Підготовка земельної ділянки (оранка,  культивація), без сидерації – 3 000 грн.
  4. Підготовка посадочних ям (викопка) -10 000 грн.
  5. Вартість однорічних саджанців становить 450 грн. Загальна вартість – 72 000 грн.
  6. Транспортування посадочного матеріалу до місць посадки – 600 грн.
  7. Посадка саджанців, встановлення стовпчиків (кілків) – 24 000 грн.
  8. Полив 160х30л. (оренда механізмів) – 6 000 грн.
  9. Добрива (біогумус 30 літрів х 160 ям х 28 грн) – 134 400 грн.
  10. Оплата праці технолога (агроном), до 5 місяців на рік посадки (організація робіт) – 48 000 грн;
  11. Сума 328 500 грн
  12. Непередбачувані витрати 10%., інфляція 3%.
  13. Сума – 371 200 грн.

Другий рік:

Загальна сума – 102 000 грн.

Третій рік:

Загальна сума – 96 000 грн.

Четвертий рік:

Сума за 4-й рік – 96 000 грн. Сума за 5-й рік – 96 000 грн. Сума за 6-й рік – 96 000 грн. Сума за 7-й рік – 96 000 грн.

Супровід проекту 6 років (оплата праці технолога мінімально 6 місяців щороку) на 10 000 грн. – 60 000грн х 6 = 360 000 грн.

Сума витрат за 7 років – 1 312 000 грн. Інфляція 3% + непередбачувані витрати 10%. Тоді загальна сума –   1 482 560 грн. За 10 років витрати – 2 005 750 грн. 

Горіх з 5-7-року вступає у промислове плодоношення: у 6-8 років урожайність становить 1-1,5 т  з 1 га; у 20-р. – 6 – 7 т / 1 га.

На 6-8 й рік прибуток складе мінімально 1 тона не чищеного горіха. З тони не лущеного горіха отримаємо – 500 кг чищеного (найгірший варіант без будь-яких додаткових культур й видів діяльності). За умови переробки на олію із 500 кг отримаємо 220 літрів олії. Ціна 600  грн за літр. Прибуток – 132 000 грн.

На низькорослій підщепі сорт «Сойка» за нашими дослідженнями плодоношення у промислових масштабах буде на 7-8 рік росту з урожайністю біля 4 тонни з 1 га, що разом з ущільнюючими культурами окупить затрати.

Варіанти зменшення часу окупності (варіанти використання міжряддя). Посів гарбуза. Всі витрати за типовою схемою і машинами 1 200 євро. Дохід від реалізації насіння гарбуза – 5 – 6 000 євро. Проте за органічної технології  урожайність може бути меншою від інтенсивної технології до 35 % (залежно від якості земель). Виникають ризики з порушення органік технології в цілому у саду. За умови наявності подібного вирощування гарбуза у сусідніх ОТГ і додаткового агрохімічного обстеження такий варіант доцільно розглянути (оренда техніки із збору гарбуза).

Укрупнені розрахунки –

  1. гарбуз: загально прийняті витрати: на 1 га – 6 000 грн., виручка з 1 га біля 30 000 грн., дохід чистий з 1 га – 25 000 грн.
  2. часник: затрати на 1 га – 50 000 грн., виручка с 1 га   300 000 – 400 000 грн., чистий дохід з 1 га – біля 250 000 грн. (ціна часник середня 1.8 – 2.2 євро)

 

Можливі варіанти використання міжряддя: полуниця, пасіка (посів спеціальних культур), посів зернових тощо. Кожен варіант розглядається окремо.

Проект 2. Перша черга. Сад сімейного фермерського господарства.

  1. Витрати на облаштування 10 га саду волоського горіха за умови посадки швидко плідного, низькорослого, латерального (не щепленого) волоського горіха.

 Основні розрахунки.

Розрахунки на 1га. Вартість саджанця – 160 грн, однорічка, сіянець який зберігає сортові ознаки материнського дерева. Схема посадки 7 на 6 – треба  255 саджанців на гектар.

Урожайність. Для низькорослих горіхів: Плодоносять з 2-3 року, проте для формування дерев плоди обриваємо. Починаємо збір врожаю з 5 року і він становить у віці 5 років – 4 – 5 кг. із дерева; 6 р. – 5-6 кг;  7 років – 6-7кг; 8 років  – 9кг. На 8–10 рік при належному догляді можна отримати 15–20 кг з 1 дерева — біля 3 т/га. На 12–15 рік волоський горіх вступає у повне плодоношення — 4 т/га за умови дотримання органічної технології вирощування. Такі показники є конкурентоспроможними.

Приклад ефективності. На 5 рік – 5кг з дерева.

Збір горіхів становитиме 1275 кг. Олія з ядра горіха даного сорту – становить 40% від маси ядра. Це 250 літрів при ціні на олію 600 – 700 грн за літр. Виробництво цукерок, харчових компонентів тощо збільшує ціну до 2 разів або ж експорт горіха.

Витрати на перший рік (осінь – закладка) на 1 га.:

  1. Схема посадки 7 х 6 м. На 1 га 255 саджанців.
  2. Виготовлення проекту саду – 30 500 грн (доцільно робити до 30 га).
  3. Підготовка земельної ділянки (оранка,  культивація), без сидерації – 3 000 грн.
  4. Підготовка посадочних ям (викопка) -16 000 грн .
  5. Вартість саджанців становить 160 грн. Загальна вартість – 40 800 грн.
  6. Транспортування посадочного матеріалу до місця посадки – 600 грн.
  7. Посадка саджанців вручну, встановлення і вартість кілків – 37 000 грн.
  8. Полив 160х30л. (оренда механізмів) – 11 000 грн.
  9. Добрива (біогумус 30 літрів х 255 ям х 28 грн) – 214 200 грн.
  10. Оплата праці технолога (агроном), до 5 місяців на рік посадки (організація робіт) – 48 000 грн;
  11. Непередбачувані витрати 10% та інфляція 3%

12. Сума  – 477 тис. грн.

Другий рік – сума 135 тис. За третій, четвертий і п ятий роки разом – 360 тис грн..

Разом за 5 років: = 945 000 грн.

Ефективність: за 5 років витрати – 945 тис грн.. а прибуток 150 тис грн..

Проте найбільш  ефективні площі саду від 10  до 50 гектарів і більше так як тоді питомі на 1 га  витрати з обслуговування і догляду  зменшуються до 35%.

Отже, на 10 га вартість закладки за 5 років складе 4 430 000 грн. 

Ефективність: за 5 років витрати – 4 430  тис грн..

Прибуток отримаємо:

На 5- й рік отримаємо прибутку через олію – 1 500 000 грн. На 6  рік – біля 1 650 000 грн. Окупність через виробництво тільки олії наступить на 6-7  рік ведення бізнесу.

Через експорт ядра горіха, виробництво цукерок, виробництво харчових добавок тощо прибуток може збільшитись до 1.5- 2-х разів.

Тоді на 5- 6-й рік за умови глибокої переробки можливо отримати до 3 млн грн. доходу. За умови використання міжряддя прибутки можуть зрости до 18%. За умови посіву медоносів та організації пасіки до 16%. Посів зернових  перші 2- 3 роки надасть можливість заробити з 10 га до 30 тис грн. (за умови оренди всієї техніки).

Здешевлення істотне можливе у випадку: наявності своєї техніки, ведення сімейного бізнесу або форма бізнесу у вигляді комунального господарства ( або ж – кооперативу, де учасники – пайовики, які самі (з меншими витратами до 30%) проводять посадку, обробку, догляд тощо), налагодження виробництва біогумусу в  ОТГ. Залежно від площі садів (саду) різко зменшуються витрати на технолога (консультанта), можливий прийом на роботу та створення економічно вигідної структури ведення бізнесу: не повна зайнятість протягом року, оплата преміальних за результатом діяльності – рік тощо. Розрахунки можливо корегувати щорічно внаслідок кон’єктури на ринку товарів і послуг області та проводити з врахуванням наукових пропозицій, інноваційних технологій й варіантів.